fbpx
Domov > O nás

O združení

V roku 2006 sme zložili občianske združenie Matka a dieťa Turca. Prvým dôležitým cieľom bolo vytvoriť izby pre sprevádzajúcich rodičov novorodencov hospitalizovaných na Neonatologickej klinike v Univerzitnej nemocnici Martin. Začali sme z ničoho a za tri roky sa nám podarilo tento cieľ naplniť: pre maminy sme vytvorili 7 lôžok v izbách s kúpeľňami, sociálne zariadenia a kuchynku. Rozhodli sme sa v podobnej činnosti pokračovať a nasledovali projekty v Univerzitnej nemocnici Martin i mimo nej. Takmer každé oddelenie, kde sú hospitalizované deti je už „poznačené“ našou prácou. Každoročne zrealizujeme niekoľko zaujímavých projektov. Naše členky pracujú pre združenie ako dobrovoľníčky, bez nároku na mzdu. Toto sú ich tváre a príbehy:


Ing. Petra Piršelová

Bola som v združení od samotného začiatku. Musím povedať, že sama som pred niekoľkými rokmi neverila, čo všetko sa nám podarí. Pamätám si, keď sme sa s prvými 11-tisícmi korún prisľúbili zrealizovať projekt s plánovaným rozpočtom 1,5 mil. korún. V združení som ekonómkou a od roku 2010 aj predsedníčkou. Aj v pracovnej oblasti mám rada čísla a venujem sa ekonomike. Som manželkou skvelého manžela a mamou troch detí. Moja rodina podporuje moju prácu v združení, za čo som im veľmi vďačná. Verím, že aj moje deti budú v budúcnosti ochotné pomáhať druhým. Som hrdá na všetky moje kolegyne. Spoločne sa tešíme každej výzve, keď sa do projektu pustíme, vždy ho dovedieme do konca.


Ing. Anna Smereková

Keď ma začiatkom roku 2010 oslovilo zopár aktívnych žien, aby som sa stala tiež členkou o.z. Matka a dieťa Turca, neváhala som ani na chvíľu. Tak som sa oficiálne stala dobrovoľníčkou a teraz môžem s nadšením spolupracovať s mojimi skvelými kolegyňami na rôznych projektoch združenia. Pôvodne pochádzam z Pezinka a mesto Martin sa mi stalo domovom po vydaji za úžasného muža, s ktorým mám dvoch zdravých chlapcov a spoločne s nimi zažívam tú najkrajšiu zábavu. Teší ma, keď spoznám nových ľudí, som komunikatívna a stále pozitívne naladená. Žijem svojou prácou – pracujem ako regionálny supervízor pre Slovak Telekom, a.s., moja práca je hlavne o predaji služieb zákazníkom a o riadení ľudí, ktorí tieto služby predávajú, avšak najväčšiu radosť mi robí akákoľvek nezištná pomoc, ktorú môžem poskytnúť ľuďom, a to aj prostredníctvom nášho občianskeho združenia.


MUDr. Adriana Gáťová

Som v OZ od začiatku – od r. 2006. Bolo to rozhodnutie, ktoré ovplyvnilo ďalšie roky. Máme za sebou veľa projektov, veľa aktivít, ktoré sme vždy dotiahli do konca. Stretla sa neuveriteľná skupina žien, ktorá sa snaží zlepšiť svet okolo seba a pomôcť tomu, kto pomoc potrebuje. Som vydatá za skvelého manžela, ktorý ma absolútne podporuje, matkou dvoch úžasných dcér, ktoré sú od malička istým spôsobom súčasťou mojej dobrovoľníckej práce. Som lekárka – mám gynekologickú ambulanciu v Martine, kde sa snažím pomáhať všetkým mojim pacientkam a pomáham aj pacientkam s problémom otehotnenia v Centre asistovanej reprodukcie – Gynfiv v Žiline. Moju prácu stále beriem ako poslanie a činnosť v OZ je niečo navyše, čo robím tiež s radosťou a vedomím, že to má zmysel.


JUDr. Katarína Grajciarová

Vždy som chcela venovať časť svojho voľného času niečomu zmysluplnému a to charite resp. pomoci druhým. Príležitosť sa naskytla v roku 2010 , keď ma členky občianskeho združenia Matka a dieťa Turca požiadali o pomoc pri riešení právnych problémov spojených s činnosťou o.z. Od tohto momentu som sa stala aktívnou členkou o.z. a práca v združení na rôznych projektoch , ma napĺňa dobrým pocitom, že má zmysel pomáhať druhým. Dobrovoľníctvo sa stalo súčasťou môjho života a moja rodina , manžel a dvaja synovia, ma podporujú a tešia sa z našich úspechov. Občas niečo poradia a keď treba, tak aj pomôžu . V o.z. sme sa stretli ženy rôzneho veku a povolaní, čo je veľká výhoda pre riešenie rôznych problémov a úspešné zvládnutie mnohých projektov, ktoré sú vo väčšine prípadov časovo náročné. Som veľmi rada , že sa môžem stretávať a tráviť čas s kultivovanými a inteligentnými ženami, ktoré majú v hlave kopec skvelých nápadov a pomoc druhým sa im stala neodmysliteľnou súčasťou ich života.


Mgr. Silvia Kyčinová

Som mamou troch detí a v združení som od samého začiatku. Pracujem ako Hospital Key Account manager &Trainer (zdravotníctvo). Popri náročnej práci a veľkej rodine cítim potrebu robiť niečo „len tak“, bezplatne a nachádzať v tom zmysel. Pracovať so skupinou nadšených a inteligentných dám a pomáhať tým najbezbrannejším – chorým deťom – ma napĺňa pocitom, že na Slovensku žijú ĽUDIA a nikto nezostane bezbranný a bez pomoci. Bez podpory manžela a detí by to však nebolo možné…


Ivana Súkeníková

Žijeme vo veľmi uponáhľanej a hektickej dobe, kedy sa ochota a pomoc postupne odsúvajú na druhú koľaj. A práve z tohto dôvodu som sa v roku 2009 rozhodla zapojiť do činnosti združenia. Vždy som chcela byť súčasťou komunity ľudí, ktorí majú záujem zlepšiť náš svet a zanechať ho o čosi krajší. Na spolupráci v združení je najlepšie to, že sa stretla skupinka úžasných žien, ktoré vo svojom voľnom čase pracujú na nových aktivitách a zároveň sa stali aj kamarátkami, ktoré táto činnosť spojila. Združeniu sa môžem venovať vďaka podpore môjho skvelého manžela, s ktorým pracujem a podpore mojich dvoch výborných detí. Som rada, že môžem byť súčasťou tak výbornej myšlienky.


Ing. Lenka Orešková Hájková

Patrím medzi „služobne“ najmladšie členky Združenia. Činnosti Združenia som finančne podporovala už niekoľko rokov pred tým, ako ma moje teraz už kolegynky prizvali k aktívnej činnosti v našom Združení. Je pre mňa veľkou cťou byť súčasťou tohto dynamického kolektívu plného zanietenia pre dobrú vec, akou je pomoc tým, ktorí ešte nemajú dostatok síl, aby si vedeli pomôcť sami – našej nádeji, našej budúcnosti. Pracujem ako riaditeľka jednej strojárskej spoločnosti. Problémy, s ktorými sa stretávam v práci sú síce nemalé, ale vôbec sa nedajú porovnať s problémami, s ktorými sa musia vysporiadať mnohé detičky a ich obetaví rodičia. Som preto vďačná Združeniu, že mi umožňuje prispievať svojou troškou aj na tomto poli. Veľkou oporou sú mi moji dvaja chlapi – jeden -dsať ročný a jeden, ktorému do prvej desiatky ešte zopár rôčkov chýba. Práve on sa nedávno dožadoval ďalšieho pečenia pre detičky s mojimi „kamoškami“. Verím, že mu to vydrží až do dospelosti, a tiež podporí mnoho dobrých vecí vlastným úsilím a dostane rovnaký dar ako ja – možnosť pomáhať a byť užitočný aj pre iných.


Monika Pavlová

Dobrovoľníckej činnosti sa venujem od založenia združenia v roku 2006. Pomáhať ľuďom je mojím poslaním. Pracujem v nemocničnej lekárni ako farmaceutická laborantka, kde zabezpečujem zdravotnícky materiál pre jednotlivé oddelenia nemocnice. Ako matka dvoch detí nemám veľa voľného času, ale aj napriek tomu ma teší a som hrdá na prácu so skvelými ženami. Veľké ďakujem patrí mojej rodine, ktorá mi umožňuje spoznávať „ľudí s veľkým srdcom“. Radosť v detských očkách a pomoc na správnom mieste mi nedovolí skončiť.


Ing. Ivana Kochanová

Som služobne „najmladšia“ členka združenia Matka a dieťa Turca. Prácu dievčat som sledovala od začiatku a som rada, že som členkou tohto úžasného a výbornými nápadmi sršiaceho kolektívu dievčat. Pracujem na pozícii riadiaceho manažéra vo VUB, a.s. Mám dve dospelé, šikovné dcéry a empatického manžela, ktorí ma v týchto aktivitách v združení podporujú. Svoj voľný čas preto môžem venovať práci v projektoch, ktoré dávajú zmysel a hlavne dokážu pomôcť tým, ktorí to potrebujú a zaslúžia si, aby sme si ich všimli. Práca v občianskom združení ma napĺňa a posúva dopredu. Odmenou pre nás všetky je úsmev na tvári dieťaťa a jeho rodičov, dobrý pocit, novú skúsenosti a priateľstvá.


Mgr. Martina Dubovcová, PhD.

Činnosť OZ vnímam niekoľko rokov. Mnohé činnosti, ak nie všetky, ktoré som si všimla, ma veľmi inšpirovali k tomu, aby som ešte počas materskej dovolenky mohla prispieť svojím podielom na dobrú vec. Bolo to vianočné pečenie, a prvýkrát som videla tieto inteligentné a kreatívne dámy v zápale ich  snahy spraviť pre niektoré rodiny krajšie Vianoce. A tak ma tieto úžasné dámy pozvali medzi seba. Byť členkou združenia, ktoré spája empatia, kreativita, húževnatosť, odhodlanie a množstvo ďalších vlastností týchto žien je neuveriteľný dar. Pracujem v oblasti zdravotníctva, kde moja práca je moje poslanie, a pomoc druhým je aj moja záľuba. Som veľmi vďačná a zároveň mi je veľkou cťou byť medzi ženami, matkami a podieľať sa na nezištnej pomoci pri zaujímavých aktivitách. Svoj podiel na snahe robiť skvelé veci so skvelými ľuďmi mi umožňuje podpora mojej rodiny, skvelý manžel a môj úžasný syn. Verím, že naplnenie z pomoci druhým, mi ostane, a naďalej budem pracovať v takom dynamickom tíme.

Stanovy občianskeho združenia Matka a dieťa Turca